Dřevo

Dřevo je starobylá forma organické hmoty. Dřevo nás doprovází odedávna a jsme s ním velice úzce spojeni. Tvrdé dřevo listnatých dřevin je velice odolné a trvanlivé, výborně odolává působení vlhkosti a je hojně využíváno při vodních stavbách na jezech a přehradách. Měkké dřevo podléhá hnilobě dříve a je všeobecně méně odolné.

 

Buk

Listnatý, opadavý až 40 m vysoký strom dožívající se několika set let. V Evropě hojně rostoucí, vyhledávající vlhké ne však přemokřené vzdůšné půdy bohaté na minerálie a živiny. Díky výborné savosti bukových štěpků s garantovanou vlhkostí do 5 % můžeme tyto jen vřele doporučit pro všechna zvířata. 

 

Dub

Až 40 m vysoký, opadavý a pomalu rostoucí strom rovněž rostoucí v celé Evropě. Roste na různých typech půd, ale upřednostňuje vlhké až mokré substráty bohaté na živiny a minerálie. Vlastnosti tohoto dřeva jsou všeobecně velice ceněné. Dřevo ve vodě nehnije a je všestranně odolné. 

 

Olše

Tento opadavý strom se vyskytuje na půdách velice vlhkých až přemokřených, příbřežních či periodicky zaplavovaných, humózních a bohatých na minerálie. Díky tomu dokáže při prodejní garantované vlhkosti do 5 % nasát velké množství tekutin. Dřevo je měkké, pružné a lehké, zbarvené do krásně červené barvy.

 

Smrk

Smrk je neopadavý jehličnatý strom rostoucí prakticky v celé Evropě. Jeho dřevo je lehké, pevné a pružné avšak méně odolné. Přirozeně roste v horských polohách na vlhkých půdách, které nemusí být nutně výživné ani bohaté na minerální látky. Smrkové peletky jsou určeny především všude tam, kde je vysoká nadprodukce tekutin. Naše peletky nasají 4 krát větší objem než samy váží. Znamená to, že 100 gramů peletek nasaje až 400 ml tekutin. Savost je velice rychlá, v rozmezí sekund až minut. Po nasátí se peletky rozpadají a zvětšují svůj objem.